qualityweb.gr

Παράγοντες Κατάταξης της Google 2024: Οδηγός για Επιτυχία στο SEO

Η Google χρησιμοποιεί πάνω από 200 παράγοντες για να καθορίσει την κατάταξη των ιστοσελίδων στα αποτελέσματα αναζήτησης. Ακολουθεί μια λίστα με τους πιο σημαντικούς από αυτούς:

Domain 

 

 

#1. Παλαιότερα domains έχουν μικρό πλεονέκτημα.
Παλαιότερα domains έχουν συνήθως μικρό πλεονέκτημα στις μηχανές αναζήτησης, γιατί θεωρούνται πιο σταθερά και αξιόπιστα.
#2. Domains που ξεκινούν με τη λέξη-κλειδί έχουν πλεονέκτημα.
Εάν η πρώτη λέξη του domain περιλαμβάνει τη λέξη-κλειδί της ιστοσελίδας, μπορεί να βελτιώσει την αναζήτησή της στη google. Στην πραγματικότητα, η Google δεν έχει αρνηθεί ότι domains που περιλαμβάνουν λέξεις έχουν πλεονέκτημα στην αναζήτηση. Αυτό που έχει διατυπωθεί είναι, ότι το πλεονέκτημα αυτό είναι σχετικό και συνδυάζεται με άλλους παράγοντες SEO.
#3. Εγγραφή Domain για Μεγάλη Διάρκεια. Η διάρκεια της εγγραφής μπορεί να δείχνει αξιοπιστία.
Η μακροχρόνια εγγραφή ενός domain μπορεί να υποδείξει ότι ο ιδιοκτήτης είναι σοβαρός για τη συνέχιση της ιστοσελίδας, προσφέροντας αξιοπιστία στους επισκέπτες και στις μηχανές αναζήτησης.
#4. Ιστορικό Domain.  Επανειλημμένες αλλαγές ιδιοκτησίας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά.
Συχνές αλλαγές ιδιοκτησίας μπορούν να δημιουργήσουν ανησυχία για την ποιότητα ή την αξιοπιστία του domain, καθώς μπορεί να συνδεθούν με spam ή ανεπιθύμητη δραστηριότητα.
#5. Ακριβής Λέξη-κλειδί στο Domain (EMD). Ακριβής ταύτιση λέξεων-κλειδιών στο domain μπορεί να βοηθήσει, αλλά πρέπει να είναι ποιοτική ιστοσελίδα.
Ένα domain που ταυτίζεται με λέξεις-κλειδιά μπορεί να έχει πλεονέκτημα στις μηχανές αναζήτησης, αλλά πρέπει να προσφέρει και ποιοτικό περιεχόμενο για να διατηρήσει την αξιοπιστία του.
#6. Parked Domains: Μια ενημέρωση της Google τον Δεκέμβριο του 2011 μείωσε την ορατότητα αναζήτησης των καταλήξεων ονομάτων χώρου. Το ζήτημα των
Parked Domains αφορά τα domains που δεν έχουν πραγματικό περιεχόμενο, αλλά χρησιμοποιούνται κυρίως για διαφημίσεις ή για να πωλούνται στο μέλλον. Η Google ενημέρωσε τον αλγόριθμό της για να μειώσει την ορατότητα αναζήτησης των parked domains στα αποτελέσματα αναζήτησης.
#7. Εμπιστοσύνη Domain/TrustRank: Πολλοί SEO experts πιστεύουν ότι το "TrustRank" είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας κατάταξης. Το "TrustRank" αφορά την εμπιστοσύνη ή την αξιοπιστία της ιστοσελίδας στα μάτια των μηχανών αναζήτησης, ιδιαίτερα της Google.
#8. Αξιοπιστία Domain (Domain Authority)
Η αξιοπιστία ενός domain είναι κρίσιμη για την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης. Αν ένα domain έχει υψηλή αξιοπιστία, έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστεί σε υψηλές θέσεις αποτελεσμάτων αναζητήσεων.
#9. Γεωγραφική Περιοχή του Domain
Η γεωγραφική περιοχή του domain (π.χ. .gr για Ελλάδα) μπορεί να επηρεάσει την κατάταξη σε τοπικές αναζητήσεις.
#10. Συμπεριλαμβανόμενες Υποσελίδες
Η δομή του domain με υποσελίδες που αντανακλούν την ιεραρχία και την οργάνωση του περιεχομένου μπορεί να βελτιώσει το SEO. Με την οργάνωση του περιεχομένου σε διαφορετικές υποκατηγορίες και θεματικές ενότητες, οι υποσελίδες δημιουργούν μια σαφή ιεραρχία που διευκολύνει τόσο τους χρήστες όσο και τις μηχανές αναζήτησης να εντοπίζουν και να προηγούνται στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας.
#11. Καταλήξη Domain
Οι διάφορες καταλήξεις domain (π.χ. .com, .net, .org) μπορεί να επηρεάσουν την αξιολόγηση, μερικές φορές, ανάλογα με το περιεχόμενο.
#12. Το Ιδιωτικό WhoIs Επηρεάζει το SEO
Ένα δημόσιο WhoIs αυξάνει τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί θετικά από τις μηχανές αναζήτησης και τους χρήστες, ενώ διευκολύνει την επικοινωνία και την απόκτηση backlinks.
 

Local SEO

 

 

#13. Παρουσία & Εγγραφή σε Τοπικούς Καταλόγους επιχειρήσεων.
Περιλαμβάνει τη διαδικασία εγγραφής της επιχείρησής σας σε τοπικούς καταλόγους επιχειρήσεων, όπου καταχωρείτε τα βασικές στοιχεία της επιχείρησής σας (όπως όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο) για να είναι προσβάσιμες στους χρήστες που αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα σας σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.
#14. Τοπική Σήμανση (Local Markup). Χρήση τοπικών δομημένων δεδομένων.
Χρησιμοποιεί δομημένα δεδομένα τύπου schema.org για να επισημάνει τοπικά στοιχεία στην ιστοσελίδα σας, όπως η φυσική διεύθυνση της επιχείρησής σας, ο τομέας δραστηριότητάς σας και άλλα σχετικά τοπικά χαρακτηριστικά. Αυτό βελτιώνει την ορατότητα σας στις τοπικές αναζητήσεις και βοηθά στην καλύτερη παρουσίαση σας στα αποτελέσματα αναζητήσεων για τις σχετικές τοπικές αγορές.
#15. Κριτικές Πελατών. Ποσότητα και ποιότητα των κριτικών από πελατών.
Η ποσότητα και η ποιότητα των κριτικών πελατών επηρεάζουν την αξιοπιστία και την εικόνα της επιχείρησής σας. Θετικές και αυθεντικές κριτικές μπορούν να βελτιώσουν την επιχειρηματική σας φήμη και να ενθαρρύνουν τους πελάτες να επιλέξουν την επιχείρησή σας.
#16. Χρήση τοπικών λέξεων-κλειδιών.
Η χρήση τοπικών λέξεων-κλειδιών στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας βοηθάει να ενισχύσετε την ορατότητά σας σε τοπικές αναζητήσεις. Αυτές οι λέξεις-κλειδιά αντανακλούν τις γεωγραφικές τοποθεσίες ή τις ειδικές υπηρεσίες που προσφέρετε, βοηθώντας έτσι τους χρήστες να σας βρουν πιο εύκολα.
#17. Google My Business: Σωστά συμπληρωμένο και ενημερωμένο προφίλ
Η ενημέρωση του προφίλ στο Google My Business είναι σημαντική για κάθε επιχείρηση, καθώς βελτιώνει την ορατότητα της επιχείρησης στην τοπική αναζήτηση και παρέχει στους χρήστες βασικές πληροφορίες. Το Google My Business είναι μια υπηρεσία της Google που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διαχειρίζονται το προφίλ τους στο Google, συμπεριλαμβανομένων των ωρών λειτουργίας, της τοποθεσίας, των κριτικών και άλλων πληροφοριών. Ένα σωστά συμπληρωμένο και ενημερωμένο προφίλ στο Google My Business βελτιώνει την ορατότητα της επιχείρησης σε τοπικές αναζητήσεις και συμβάλλει στην ενίσχυση του τοπικού SEO.
#18. Κριτικές από τοπικούς χρήστες.
Οι τοπικές κριτικές είναι οι αξιολογήσεις που λαμβάνει μια επιχείρηση από πελάτες ή χρήστες που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή με την επιχείρηση. Οι τοπικές κριτικές είναι σημαντικές για την αξιολόγηση της επιχείρησης από την τοπική κοινότητα και επηρεάζουν την αναζήτηση σε τοπικές αναζητήσεις στο Google.
#19. Χρήση τοπικών λέξεων-κλειδιών στο περιεχόμενο και τους τίτλους.
Η χρήση τοπικών λέξεων-κλειδιών στο περιεχόμενο και τους τίτλους της ιστοσελίδας βοηθά στην ενίσχυση του τοπικού SEO. Αυτές οι λέξεις-κλειδιά περιλαμβάνουν γεωγραφικές περιοχές, συγκεκριμένα ονόματα δρόμων ή γειτονιών και άλλες τοπικές πληροφορίες. Η χρήση τοπικών λέξεων-κλειδιών βοηθά στην ευκολότερη εντοπιότητα της επιχείρησης σε τοπικές αναζητήσεις και στην προσέλκυση πελατών από τη συγκεκριμένη περιοχή.
#20. Τοπική Διαδικτυακή Παρουσία
Έχοντας σελίδες στα social media, όπως στο Facebook και στο Instagram, που είναι ενημερωμένες και σχετικές με την τοπική αγορά, σας βοηθά στην κατάταξη στις τοπικές αναζητήσεις.
#21. Εξωτερικοί Συνδέσμοι (Backlinks) από Τοπικά Sites
Η λήψη backlinks από τοπικά sites, όπως τοπικές επιχειρήσεις, ειδησεογραφικά ή blogs, μπορεί να βελτιώσει την τοπική σας αξιοπιστία και να βοηθήσει στην κατάταξη στις τοπικές αναζητήσεις.
#22. Ανταποκρίσεις σε Τοπικές Αναζητήσεις (Local Relevance)
Η αναγνώριση της τοπικής αγοράς στο περιεχόμενο σας, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών, των γεγονότων και των αναφορών σε τοπικές κοινότητες, βοηθά στην κατάταξη σε τοπικές αναζητήσεις.
#23. Local Content Marketing. 
Η δημιουργία περιεχομένου που απευθύνεται στην τοπική αγορά, όπως τοπικά άρθρα, ειδήσεις ή εκδηλώσεις, μπορεί να ενισχύσει την τοπική σας αναγνωρισιμότητα και να βελτιώσει την κατάταξή σας στις τοπικές αναζητήσεις.
 

Παράγοντες Σελίδας

 

 

#24. Τίτλοι και Meta Tags. Οι λέξεις-κλειδιά στους τίτλους και τις μετα-περιγραφές βελτιώνουν την κατάταξη.
Οι τίτλοι (title tags) και οι μετα-περιγραφές (meta descriptions) είναι στοιχεία HTML που περιγράφουν το περιεχόμενο μιας σελίδας στις μηχανές αναζήτησης. Η χρήση σχετικών λέξεων-κλειδιών σε αυτά τα στοιχεία βοηθάει στη βελτίωση της κατάταξης στις αναζητήσεις.
#25. Ποιότητα Περιεχομένου. Το περιεχόμενο υψηλής ποιότητας, σχετικό και πρωτότυπο είναι κρίσιμο.
Η ποιότητα του περιεχομένου είναι κρίσιμη για την αναζήτηση και την εμπειρία των χρηστών. Περιεχόμενο που είναι σχετικό, πρωτότυπο και προσφέρει λύσεις στους χρήστες συχνά κατατάσσεται υψηλά στις μηχανές αναζήτησης.
#26. Πυκνότητα Λέξεων-κλειδιών. Υπερβολική χρήση λέξεων-κλειδιών μπορεί να βλάψει την κατάταξη.  
Η υπερβολική επανάληψη λέξεων-κλειδιών στο περιεχόμενο μπορεί να θεωρηθεί ως spam από τις μηχανές αναζήτησης και να οδηγήσει σε χαμηλότερη κατάταξη.
#27. Η ταχύτητα φόρτωσης επηρεάζει την εμπειρία του χρήστη και την κατάταξη.
Γρήγορες σελίδες φόρτωσης βελτιώνουν την εμπειρία του χρήστη και μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.
#28. Φιλικότητα προς Κινητά. Η συμβατότητα με κινητές συσκευές είναι απαραίτητη.
Η σελίδα πρέπει να είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να φορτώνει και να εμφανίζεται σωστά σε κινητές συσκευές, καθώς η Google δίνει μεγάλη σημασία στη φιλικότητα προς τα κινητά.
#29. Εσωτερικοί Σύνδεσμοι. Χρήση συνδέσμων που οδηγούν από τη μία σελίδα του site σας σε άλλη.
Η χρήση εσωτερικών συνδέσμων βελτιώνει τη διασύνδεση των σελίδων και την ευχρηστία του ιστοτόπου. Αυτό επιτρέπει στις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν την ιεραρχία του περιεχομένου και τη σημασία κάθε σελίδας στο σύνολο του ιστοτόπου. Οι εσωτερικοί σύνδεσμοι διευκολύνουν επίσης την πλοήγηση των χρηστών στον ιστότοπο, καθώς παρέχουν συνδέσμους μεταξύ σχετικών θεματικών ενοτήτων ή σελίδων.
#30. Εξωτερικοί Σύνδεσμοι. Σύνδεσμοι προς αξιόπιστες και σχετικές ιστοσελίδες.
Η χρήση εξωτερικών συνδέσμων βοηθά στην αύξηση της αξιοπιστίας και της αναγνωρισιμότητας του ιστοτόπου σας. Οι εξωτερικοί σύνδεσμοι συμβάλλουν επίσης στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης του ιστοτόπου από τους χρήστες και τις μηχανές αναζήτησης, δείχνοντας ότι ο ιστότοπος ενδιαφέρεται να παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες και να προωθεί τη σύνδεση με άλλες αναγνωρισμένες πηγές.
#31. Καλή γραφή και δομή που διευκολύνει την ανάγνωση.
Η καλή αναγνωσιμότητα επιτυγχάνεται με σωστή δομή κειμένου και κατάλληλη χρήση στοιχείων διατύπωσης.
#32. Ποικιλία Περιεχομένου. Χρήση κειμένων, βίντεο, infographics κ.λπ.
Περιεχόμενο που ενισχύεται με ποικιλία μέσων όπως βίντεο, infographics, γραφικά κ.λπ. Σκοπός του είναι η αύξηση της ενδιαφέροντος και της αλληλεπίδρασης με τους χρήστες.
#33. Ηλικία Περιεχομένου. Νεότερο περιεχόμενο μπορεί να έχει καλύτερη κατάταξη.
Η ανανέωση και η τακτική ενημέρωση του περιεχομένου μπορούν να βελτιώσουν την αξιοπιστία του ιστοτόπου σας.
#34. Ορθογραφία και Γραμματική. Ακριβής γραφή και χρήση σωστής γραμματικής.
Η ορθογραφία και η γραμματική επηρεάζουν την αξιοπιστία και την επαγγελματική εικόνα του ιστοτόπου σας.
#35. Αναφορές σε Αξιόπιστους Πόρους. Χρήση παραπομπών σε αξιόπιστες πηγές.
Η χρήση αξιόπιστων πηγών ενισχύει την αξιοπιστία και την ακρίβεια των πληροφοριών που παρέχετε. Οι αξιόπιστες πηγές αποτελούν πληροφορίες ή δεδομένα που έχουν επιβεβαιωθεί και είναι αναγνωρισμένες για την αυθεντικότητά τους από την επιστημονική, ακαδημαϊκή ή επαγγελματική κοινότητα. Η ενσωμάτωση αυτών των παραπομπών δείχνει στους χρήστες και στις μηχανές αναζήτησης ότι ο ιστότοπος είναι σοβαρός και ακολουθεί αξιόπιστες πηγές για τη συλλογή των πληροφοριών του.
#36. Αριθμός των Σελίδων.
Ο μικρός αριθμός των σελίδων σε έναν ιστότοπο είναι ένα αδύναμο σήμα ότι η σελίδα έχει authority. Ένας μεγάλος ιστότοπος βοηθάει πολύ ώστε αυτός να διαχωριστεί από άλλα κενά sites.
#37. Φιλική, Καθαρή και περιγραφική δομή URL.
Μια φιλική δομή URL περιλαμβάνει κατανοητές λέξεις-κλειδιά που περιγράφουν το περιεχόμενο της σελίδας. Αυτό βοηθάει τόσο τους χρήστες όσο και τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν το θέμα της σελίδας χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.
#38. Δημιουργία XML Sitemap: Παρουσία και ενημέρωση XML sitemap.
Πρόκειται για τη δημιουργία και τη συνεχή ενημέρωση ενός XML sitemap, το οποίο είναι ένα αρχείο που παρέχει στις μηχανές αναζήτησης πληροφορίες σχετικά με τις σελίδες του ιστοτόπου που είναι διαθέσιμες για ανάκτηση. Το XML sitemap βοηθά στην επιτάχυνση της διαδικασίας ευρετηρίασης και ενημερώνει τις μηχανές αναζήτησης για νέες σελίδες ή αλλαγές στις υπάρχουσες σελίδες του ιστοτόπου.
#39. Syndicated Content
Το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας θα πρέπει να είναι πρωτότυπο και να μην «τραβιέται» μέσω RSS. Σε περίπτωση αντιγραφής ή υποκλοπής από άλλη σελίδα πιθανόν να καταλήγει μαζί με το πρωτότυπο, στον λεγόμενο «Supplemental Index της Google
#40. URL Path
Μια σελίδα που είναι πιο κοντά στην αρχική σελίδα μπορεί να λάβει μια ελαφρά αύξηση σε σύγκριση με σελίδες που βρίσκονται βαθιά μέσα στην αρχιτεκτονική ενός ιστότοπου.
#41. Κουκίδες και Αριθμημένες Λίστες
Οι κουκίδες και οι αριθμημένες λίστες βοηθούν στο να κατανοηθεί καλύτερα το περιεχόμενο από τους αναγνώστες, καθιστώντας το περιεχόμενο πιο φιλικό προς τον χρήστη. Πιθανότατα, η Google συμφωνεί ότι προτιμά περιεχόμενο με κουκίδες και αριθμημένες λίστες.
#42. Ηλικία Σελίδας
Παρόλο που η Google προτιμά το φρέσκο περιεχόμενο, μια παλιότερη σελίδα που ενημερώνεται τακτικά μπορεί να έχει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με μια νεότερη σελίδα.
#43. Σελίδα Επικοινωνίας
Η Google αναφέρει ότι επιλέγει ιστοσελίδες με "επαρκή ποσότητα πληροφοριών επικοινωνίας". Βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες επικοινωνίας σας ταιριάζουν με τις πληροφορίες whois.
#44. E-A-T
Συντομογραφία για "Εμπειρία, Αξιοπιστία, Εμπιστοσύνη". Η Google μπορεί να δώσει προβάδισμα σε ιστοσελίδες με υψηλά επίπεδα E-A-T. Η Εμπειρία αφορά την πειθαρχία και τις δεξιότητες των συντελεστών στον τομέα τους, η Αξιοπιστία σχετίζεται με το πώς αντιλαμβάνονται οι άλλοι την αξία και την αξιοπιστία τους, ενώ η Εμπιστοσύνη αναφέρεται στο πόσο μπορούν να εμπιστεύονται οι χρήστες και οι μηχανές αναζήτησης την ιστοσελίδα.
#45. Πλοήγηση Breadcrumb
Αυτός είναι ένας τρόπος φιλικής προς τον χρήστη αρχιτεκτονικής, που βοηθά τους χρήστες (και τις μηχανές αναζήτησης) να γνωρίζουν πού βρίσκονται σε μια ιστοσελίδα. Η Google δηλώνει ότι: Η αναζήτηση Google χρησιμοποιεί τη σήμανση breadcrumb στο σώμα μιας ιστοσελίδας για να κατηγοριοποιήσει τις πληροφορίες από τη σελίδα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
#46. Core Web Vitals
Τα Core Web Vitals είναι " Περισσότερο από ένα απλό κριτήριο ισοβαθμίας " όσον αφορά την επίδρασή τους στις κατατάξεις. Τα Core Web Vitals αναφέρονται σε ένα σύνολο μετρήσεων οπού ελέγχουν την εμπειρία των χρηστών στον ιστότοπο, συνδυάζοντας την ταχύτητα, την απόκριση και τη σταθερότητα της σελίδας κατά την φόρτωση. Αυτά περιλαμβάνουν το Largest Contentful Paint (LCP), που μετράει το χρόνο φόρτωσης του κυριότερου περιεχομένου, το First Input Delay (FID), που αναφέρεται στην απόκριση του ιστοτόπου σε πρώτη επαφή με τον χρήστη, και το Cumulative Layout Shift (CLS), το οποίο μετράει τη σταθερότητα του περιεχομένου κατά την φόρτωση. 
#47. Internationalization.
Αν έχετε σχέσεις με αγορές σε διάφορες χώρες, η διεθνοποίηση του ιστότοπό σας (όπως η χρήση γλωσσικών ετικετών hreflang για να δηλώνετε τη γλώσσα και τη χώρα στο περιεχόμενό σας) μπορεί να βελτιώσει την κατάταξή σας στις αντίστοιχες τοπικές αναζητήσεις και στις διεθνείς αναζητήσεις.
 

Εμπιστοσύνη & Ασφάλεια

 

 

#48. Φήμη και αξιοπιστία του domain.
Η εμπιστοσύνη του domain αναφέρεται στη φήμη και την αξιοπιστία της ιστοσελίδας στα μάτια των χρηστών και των μηχανών αναζήτησης. Παράγοντες όπως η ηλικία του domain, η ποιότητα του περιεχομένου και οι εισερχόμενοι σύνδεσμοι συντελούν στην αύξηση της εμπιστοσύνης.
#49. Ιστορικό Αξιοπιστίας Ιστοσελίδας. Προηγούμενα προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά.
Το ιστορικό αξιοπιστίας αναφέρεται στην προηγούμενη απόδοση της ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης και την αντίδραση των χρηστών. Προηγούμενα προβλήματα όπως παραβάσεις SEO, ιοί ή παραβάσεις ασφάλειας, μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση.
#50. Πληροφορίες Επικοινωνίας. Πλήρη και ακριβή στοιχεία επικοινωνίας βελτιώνουν την εμπιστοσύνη.
Η παρουσία πλήρων και ακριβών στοιχείων επικοινωνίας, όπως διεύθυνση, τηλέφωνο και ηλεκτρονική διεύθυνση, βοηθά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των χρηστών και στις μηχανές αναζήτησης.
#51. Όροι Χρήσης. 
Οι σελίδες στις οποίες περιλαμβάνονται οι όροι που διέπουν τη χρήση μιας ιστοσελίδας ή μιας υπηρεσίας είναι σημαντική σελίδα για τη google
#52. Χρήσιμο Συμπληρωματικό Περιεχόμενο – Supplementary Content.
Το χρήσιμο συμπληρωματικό περιεχόμενο είναι και αυτό ένα σημαντικό σήμα για τις μηχανές αναζήτησης
#53. Δημοσιεύσεις σε Αξιόπιστα Blogs συμβάλλουν στην απόκτηση backlinks.
Η δημοσίευση περιεχομένου σε αξιόπιστα blogs και ιστοσελίδες μπορεί να οδηγήσει στην απόκτηση backlinks προς την ιστοσελίδα σας, ενισχύοντας τις θέσεις σας. Οι εισερχόμενοι σύνδεσμοι από αξιόπιστες ιστοσελίδες ενισχύουν την αξιοπιστία και την αυθεντικότητα της ιστοσελίδας σας στα μάτια των μηχανών αναζήτησης και των χρηστών.
#54. Πιστοποιητικό SSL: Χρήση SSL για ασφαλείς συνδέσεις. Χρήση ασφαλών συνδέσεων HTTPS.
Το SSL (Secure Sockets Layer) είναι ένα πρωτόκολλο ασφαλείας που εξασφαλίζει ασφαλείς συνδέσεις μεταξύ περιηγητή και ιστοσελίδας. Η χρήση SSL εγγυάται ότι οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται είναι κρυπτογραφημένες και προστατεύονται από ανεπιθύμητη παρακολούθηση ή παρεμβολές. Η χρήση ασφαλών συνδέσεων HTTPS δείχνει ότι η ιστοσελίδα σας προστατεύει τις πληροφορίες των χρηστών κατά τη μετάδοση δεδομένων. 
#55. Παρουσία και συμμόρφωση με GDPR και άλλες πολιτικές προστασίας δεδομένων.
Η ύπαρξη και η συμμόρφωση με πολιτικές προστασίας δεδομένων όπως το GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων) είναι ουσιώδης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Περιλαμβάνει τη διαφάνεια στην επεξεργασία δεδομένων και τις επιλογές των χρηστών σχετικά με την χρήση των πληροφοριών τους.
#56. Αφαίρεση ανεπιθύμητων ή spammy συνδέσμων.
Η αφαίρεση spammy συνδέσμων αφορά την απομάκρυνση ανεπιθύμητων συνδέσμων από το προφίλ μιας ιστοσελίδας. Αυτό βοηθάει στη διατήρηση καθαρού και υγιούς προφίλ που συμβάλλει στην καλύτερη αξιολόγηση από τις μηχανές αναζήτησης.
#57. Προστασία από Κακόβουλο Λογισμικό (Malware Protection)
Η προστασία της ιστοσελίδας από κακόβουλο λογισμικό και ιούς είναι κρίσιμη. Η τακτική ανάλυση για ιούς και η εφαρμογή ασφαλών πρακτικών κώδικα βοηθούν στη διατήρηση ασφαλούς εμπειρίας χρήστη.
#58. Διαχείριση Πρόσβασης και Ασφάλειας (Access Control and Security Management)
Η υλοποίηση αυστηρών μέτρων διαχείρισης πρόσβασης, όπως διαχείριση κωδικών, περιορισμός πρόσβασης σε ευαίσθητα δεδομένα και προστασία από επιθέσεις ψευδο-σύνδεσης (phishing attacks) βελτιώνει την ασφάλεια της ιστοσελίδας.
#59. Προστασία από DDoS Επιθέσεις (DDoS Protection)
Η προστασία από επιθέσεις DDoS (Distributed Denial of Service) βοηθά στη διατήρηση της διαθεσιμότητας της ιστοσελίδας απέναντι σε μαζικές επιθέσεις που στοχεύουν στην προκαλούν διακοπή λειτουργίας.
#60. Πολιτική Ασφαλείας και Προστασίας Δεδομένων (Security and Data Protection Policy)
Η ύπαρξη μιας σαφούς πολιτικής ασφαλείας που καλύπτει την προστασία δεδομένων των χρηστών και των συναλλαγών βελτιώνει την εμπιστοσύνη των χρηστών και βοηθά στη συμμόρφωση με τις έγκυρες νομικές απαιτήσεις.
 

Περιεχόμενο

 

 

#61. Μεγαλύτερη ποσότητα περιεχομένου.
Η ποσότητα του περιεχομένου σε μια ιστοσελίδα είναι σημαντική για το SEO, ωστόσο πρέπει να είναι ποιοτικό και σχετικό με το θέμα της σελίδας. Ένα μεγαλύτερο περιεχόμενο μπορεί να καλύψει περισσότερες λέξεις-κλειδιά και να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες στους χρήστες. Η ποσότητα αφορά τον όγκο και τον αριθμό των άρθρων, σελίδων και πληροφοριών που περιέχει ο ιστότοπος, ενώ η ποιότητα αφορά την αξιοπιστία, την εγκυρότητα και τη χρησιμότητα του περιεχομένου για τους χρήστες.
#62. Τακτική ενημέρωση περιεχομένου.
Η τακτική ενημέρωση του περιεχομένου βοηθάει στην κατασκευή ενός δυναμικού και ενημερωμένου ιστοτόπου. Η συχνή ανανέωση με νέο περιεχόμενο μπορεί να ενισχύσει την αξιοπιστία της σελίδας και να ενισχύσει το SEO στις μηχανές αναζήτησης.
#63. Περιεχόμενο μοναδική αξία και μοναδικές απόψεις
Η Google έχει ανακοινώσει ότι έχει “εξαπολύσει κυνηγητό” σε ιστοτόπους που δεν προσφέρουν τίποτα νέο στο χρήστη, ειδικά σε affiliate sites με ανούσιο περιεχόμενο χωρίς αξία.
#64. Πρωτότυπες και μοναδικές Πληροφορίες  
Η χρήση πρωτότυπων και μοναδικών πληροφοριών βελτιώνει την αξιοπιστία και την αναγνωρισιμότητα της ιστοσελίδας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ανακαλύψεις, δεδομένα από έρευνες ή αποκλειστικές απόψεις που δεν είναι διαθέσιμες αλλού.
#65. Σχετικότητα και ποικιλία των θεμάτων που καλύπτονται.
Η σχετικότητα αφορά τη συνάφεια του περιεχομένου με το θέμα ή τη βασική επιχειρηματική δραστηριότητα του ιστοτόπου, ενώ η ποικιλία αφορά τη διαφορετικότητα και την εκτενή κάλυψη διαφορετικών θεμάτων ή κατηγοριών στο περιεχόμενο. Η συνδυασμένη προσέγγιση σχετικότητας και ποικιλίας βοηθά στην αύξηση της αξίας και της ενδιαφέρουσας προσφοράς για τους επισκέπτες του ιστοτόπου.
#66. Χρήση κεφαλίδων, παραγράφων και μορφοποίησης για καλύτερη ανάγνωση.
Αφορά τον τρόπο με τον οποίο το περιεχόμενο οργανώνεται και μορφοποιείται στην ιστοσελίδα. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση κεφαλίδων (headings) για να οργανώνεται ιεραρχικά το περιεχόμενο, τη διάταξη σε παραγράφους για καλύτερη αναγνωσιμότητα και τη γενική μορφοποίηση που ενισχύει την οπτική απεικόνιση και την κατανόηση του περιεχομένου από τον χρήστη.
#67. Περιεχόμενο που καλύπτει το θέμα σε βάθος.
Το περιεχόμενο που παρέχεται στην ιστοσελίδα πρέπει να είναι εμπεριστατωμένο και να καλύπτει εκτενώς το θέμα που αφορά. Αυτό βελτιώνει την αξιοπιστία και την αναζήτηση στη google.
#68. Αποφυγή αντιγραφής 
Η χρήση πρωτότυπου περιεχομένου βελτιώνει την αξιοπιστία και την αναζήτηση της ιστοσελίδας, ενώ αποφεύγει την τιμωρία από τις μηχανές αναζήτησης λόγω του διπλότυπου περιεχομένου.
#69. Entity Match
Αν το περιεχόμενο μιας σελίδας ταιριάζει με τις λέξεις που αναζητά ο χρήστης, τότε η σελίδα αυτή μπορεί να λάβει μια αύξηση στις κατατάξεις γι' αυτή τη λέξη-κλειδί. 
#70. Αναφορές και Πηγές
Η αναφορά πηγών, όπως κάνουν οι ερευνητικές εργασίες, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ποιότητας. Οι Οδηγίες Ποιότητας της Google αναφέρουν ότι οι σχολιαστές θα πρέπει να δίνουν προσοχή στις πηγές όταν εξετάζουν συγκεκριμένες σελίδες: «Αυτό είναι ένα θέμα όπου η εξειδίκευση και οι αξιόπιστες πηγές είναι σημαντικές…». Ωστόσο, η Google έχει αρνηθεί ότι χρησιμοποιεί εξωτερικούς συνδέσμους ως σήμα κατάταξης.
#71. Ανάλυση Ανταγωνισμού
Η ανάλυση του περιεχομένου των κύριων ανταγωνιστών μπορεί να προσφέρει στρατηγική κατεύθυνση για τη δημιουργία βελτιωμένου και διαφοροποιημένου περιεχομένου. Αναλύοντας τον τύπο και την ποιότητα των περιεχομένων που ήδη είναι επιτυχημένα στις αναζητήσεις, μπορείτε να ανακαλύψετε τα κενά ή τις ευκαιρίες για να βελτιώσετε το δικό σας περιεχόμενο.
#72. Ενσωμάτωση FAQ και Απαντήσεις σε Συνήθεις Ερωτήσεις
Η δημιουργία σελίδων FAQ (Συχνές Ερωτήσεις) μπορεί να βελτιώσει το SEO εστιάζοντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που σχετίζονται με την επιχείρηση ή το θέμα της ιστοσελίδας. Αυτό επιτρέπει στις μηχανές αναζήτησης να κατανοούν καλύτερα το περιεχόμενο σας και να το συνδέουν με σχετικές αναζητήσεις χρηστών.
#73. Ενίσχυση Διαδραστικών Στοιχείων
Η προσθήκη διαδραστικών στοιχείων όπως ερωτήσεις και απαντήσεις, περιστρεφόμενα γραφικά ή άλλες διαδραστικές λειτουργίες μπορεί να αυξήσει τον χρόνο παραμονής του χρήστη στη σελίδα. Αυτό έχει θετική επίδραση, καθώς δείχνει στις μηχανές αναζήτησης ότι το περιεχόμενο είναι αξιόλογο και ενδιαφέρον για τους χρήστες.
#74. Ανάλυση και Βελτίωση Σχετικά με το Κοινό
Η ανάλυση των δεδομένων κοινού και η προσαρμογή του περιεχομένου για τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του κοινού μπορεί να βελτιώσει την κατάταξη σας, με βάση τις συμπεριφορές και τις αναζητήσεις των χρηστών.
 

Συμπεριφορά Χρήστη

 

 

#75. Η καλή εμπειρία χρήστη βελτιώνει την κατάταξη (UX):.
Η καλή εμπειρία χρήστη (UX) περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες όπως εύκολη πλοήγηση, γρήγορη φόρτωση σελίδων, ευανάγνωστο περιεχόμενο, και συμβατότητα με κινητές συσκευές. Μια θετική UX βελτιώνει την αντίδραση των χρηστών και τονίζεται από τις μηχανές αναζήτησης.
#76. Χρόνος Παραμονής στη Σελίδα. Χρήστες που παραμένουν περισσότερο στη σελίδα δείχνουν ενδιαφέρον.
Ο χρόνος παραμονής δείχνει την ποιότητα του περιεχομένου και την ανταπόκριση των χρηστών. Ένας υψηλός χρόνος παραμονής υποδεικνύει ότι οι χρήστες βρίσκουν το περιεχόμενο ενδιαφέρον και χρήσιμο, κάτι που είναι θετικό για το SEO. Ένας μεγαλύτερος χρόνος παραμονής υποδεικνύει ενδιαφέρον και μείωση του bounce rate. Το bounce rate αναφέρεται στο ποσοστό επισκεπτών που εγκαταλείπουν την ιστοσελίδα χωρίς να διαδραματίσουν κάποια άλλη ενέργεια. Ένα χαμηλό bounce rate υποδεικνύει ότι οι επισκέπτες βρίσκουν το περιεχόμενο ενδιαφέρον και παραμένουν για περισσότερο χρόνο.
#77. Επαναλαμβανόμενες Επισκέψεις. Επιστροφή χρηστών στην ιστοσελίδα.
Η συχνότητα με την οποία οι χρήστες επιστρέφουν στην ιστοσελίδα υποδεικνύει την ικανοποίησή τους από το περιεχόμενο και την εμπειρία που προσφέρει η ιστοσελίδα.
#78. Συμβατότητα & Λειτουργικότητα σε όλους τους browsers.
Η συμβατότητα με διάφορους περιηγητές (Chrome, Firefox, Safari, Edge κλπ.) εξασφαλίζει ότι οι χρήστες μπορούν να περιηγούνται και να χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα χωρίς προβλήματα λειτουργικότητας από όποιον browser και αν συνδεθούν.
#79. Πλοήγηση με Breadcrumb.
Είναι στυλ πλοήγησης πολύ δημοφιλές στις μηχανές αναζήτησης ο οποίος είναι και παράγοντας SEO.
#80. Υψηλότερο ποσοστό ανάγνωσης σημαίνει καλύτερη ποιότητα περιεχομένου.
Ένα υψηλό ποσοστό ανάγνωσης υποδεικνύει ότι οι χρήστες βρίσκουν το περιεχόμενο ενδιαφέρον και χρήσιμο, προσφέροντας έτσι ένδειξη υψηλής ποιότητας του περιεχομένου.
#81. Χαμηλότερο Bounce Rate
Το Bounce Rate αφορά το ποσοστό των χρηστών που εγκαταλείπουν τη σελίδα χωρίς να δουν άλλες σελίδες του ιστοτόπου. Ένα χαμηλό Bounce Rate υποδεικνύει ότι οι χρήστες βρίσκουν το περιεχόμενο της σελίδας σχετικό και ενδιαφέρον και πιθανότατα συνεχίζουν να εξερευνούν τον ιστότοπο, κάτι που επίσης συνδέεται με την καλή αξιολόγηση της σελίδας από τις μηχανές αναζήτησης.
#82. Χρήση Rich Snippets. Παρουσίαση των αποτελεσμάτων αναζήτησης με πλούσια αποσπάσματα.
Τα Rich Snippets είναι επιπλέον πληροφορίες που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, όπως αστέρια βαθμολογίας, κριτικές, τιμές προϊόντων κ.λπ., προσφέροντας πιο πλούσια εμπειρία στον χρήστη.
#83. Συχνότητα Κλικ (Click-Through Rate). Ποσοστό κλικ στις αναζητήσεις Google.
Το CTR μετράει το ποσοστό των φορών που ένας χρήστης κάνει κλικ στο αποτέλεσμα αναζήτησης σε σχέση με τον αριθμό των φορών που εμφανίζεται στις αναζητήσεις Google.
#84. Διαμοιρασμός Περιεχομένου. Πόσο συχνά διαμοιράζεται το περιεχόμενο στα κοινωνικά δίκτυα.
Ο διαμοιρασμός σε κοινωνικά δίκτυα βοηθάει στην αύξηση της ορατότητας και της απήχησης του περιεχομένου σας.
#85. Συμπεριφορά των χρηστών όταν περιηγούνται στο site.
Συμπεριλαμβάνει τον χρόνο παραμονής τους, τον αριθμό των σελίδων που επισκέπτονται, τις δράσεις που πραγματοποιούν (όπως κλικ σε συνδέσμους ή αλληλεπίδραση με φόρμες), και την συμπεριφορά τους στις διάφορες σελίδες του site.
#86. Αποφυγή Pop up
Η μείωση ή η αποφυγή ανεπιθύμητων παραθύρων και διαφημίσεων (pop-ups) βελτιώνει την εμπειρία χρήστη και μπορεί να μειώσει το bounce rate.
#87. Βελτίωση Προσβασιμότητας
Η διασφάλιση ότι ο ιστότοπος είναι προσβάσιμος για όλους, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών με ειδικές ανάγκες, ενισχύει την εμπειρία τους και το SEO.
#88. Δυνατότητα Συγχρονισμού Περιεχομένου
Η δυνατότητα για τους χρήστες να αποθηκεύουν, να σημειώνουν ή να συγχρονίζουν περιεχόμενο σε διαφορετικές συσκευές βελτιώνει την εμπειρία χρήστη και την επαναλαμβανόμενη επίσκεψη.
#89. Κοινωνική Αποδοχή (Social Proof)
Η ύπαρξη κοινωνικής αποδοχής, όπως likes, κοινοποιήσεις και σχόλια σε κοινωνικά δίκτυα, μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των χρηστών και να έχει θετική επίδραση στο SEO
#90. Αποτελεσματική Διαχείριση Σφαλμάτων (Effective Error Handling)
Η αντιμετώπιση σφαλμάτων όπως οι σελίδες σφάλματος 404 με φιλικές προς τον χρήστη σελίδες σφάλματος και η επίλυσή τους γρήγορα, βελτιώνουν την εμπειρία του χρήστη και την απόδοση της σελίδας.
#91. Ενσωμάτωση Κοινωνικών Στοιχείων (Social Integration)
Η ενσωμάτωση κοινωνικών στοιχείων όπως κουμπιά κοινωνικής κοινοποίησης και σύνδεση με προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα βελτιώνει την κοινωνική αλληλεπίδραση και την ορατότητα του περιεχομένου σας.
#92. Χρόνος Παραμονής στη Σελίδα
Ο χρόνος παραμονής αναφέρεται στον μέσο χρόνο που οι χρήστες περνούν στη σελίδα πριν αποχωρήσουν. Ένας υψηλός χρόνος παραμονής υποδηλώνει ότι οι επισκέπτες βρίσκουν το περιεχόμενο ενδιαφέρον και χρήσιμο, ενισχύοντας την ποιότητα της σελίδας.
#93. CTR (Click Through Rate).  Ποσοστό κλικ στις αναζητήσεις Google.
Το CTR αναφέρεται στο ποσοστό των χρηστών που κάνουν κλικ σε μια σελίδα από τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google σε σχέση με τον αριθμό των φορών που εμφανίστηκε η σελίδα αυτή στις αναζητήσεις. Ένα υψηλό CTR υποδεικνύει ότι ο τίτλος και η περιγραφή της σελίδας είναι ελκυστικά και προκαλούν το ενδιαφέρον των χρηστών.
#94. Ποσοστό επαναλαμβανόμενων επισκέψεων.
Το ποσοστό επιστροφής των χρηστών αναφέρεται στο ποσοστό των επισκεπτών που επιστρέφουν για να επισκεφτούν ξανά την ιστοσελίδα. Ένα υψηλό ποσοστό επιστροφής υποδεικνύει ότι η σελίδα παρέχει αξιόλογο και ενδιαφέρον περιεχόμενο, ή υπηρεσίες που οι χρήστες εκτιμούν και επιστρέφουν για να χρησιμοποιήσουν ξανά.
#95. Βαθμός αλληλεπίδρασης των χρηστών με το περιεχόμενο.
Η μέτρηση της αλληλεπίδρασης των χρηστών με το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας ή εφαρμογής. Αυτή περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες όπως σχόλια, κλικ σε συνδέσμους, κοινοποιήσεις σε κοινωνικά δίκτυα και γενικά την αλληλεπίδραση που έχουν οι χρήστες με το περιβάλλον της ιστοσελίδας ή εφαρμογής.
#96. RankBrain: Το RankBrain είναι ο αλγόριθμος AI της Google. Πολλοί πιστεύουν ότι ο κύριος σκοπός του είναι να μετράει πώς οι χρήστες αλληλοεπιδρούν με τα αποτελέσματα αναζήτησης (και να κατατάσσει τα αποτελέσματα ανάλογα).
#97. Αριθμός Σχολίων: Οι σελίδες με πολλά σχόλια μπορεί να είναι ένα σήμα αλληλεπίδρασης χρήστη και ποιότητας. Στην πραγματικότητα, ένας υπάλληλος της Google είπε ότι τα σχόλια μπορούν να βοηθήσουν πολύ στις κατατάξεις.
 

Κοινωνική Δικτύωση (Social Media)

 

 

#98. Πολλές κοινοποιήσεις στα Κοινωνικά Δίκτυα σηματοδοτούν ποιοτικό περιεχόμενο.
Οι κοινοποιήσεις στα κοινωνικά δίκτυα αντιπροσωπεύουν τη δημοτικότητα και την απήχηση του περιεχομένου σας. Όταν το περιεχόμενο κοινοποιείται συχνά, αυτό υποδεικνύει στις μηχανές αναζήτησης ότι είναι ποιοτικό και αξιόλογο για τους χρήστες.
#99. Signals από Social Media: Αλληλεπίδραση στα κοινωνικά δίκτυα.
Τα signals χρησιμοποιούνται ως ένδειξη από τις μηχανές αναζήτησης για την αξιολόγηση της δημοτικότητας, της αυθεντικότητας και της σημαντικότητας ενός ιστότοπου ή ενός περιεχομένου. Ένας ιστότοπος με υψηλό αριθμό αλληλεπιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να απολαμβάνει καλύτερη ορατότητα και κατάταξη στα αποτελέσματα αναζητήσεων. Περιλαμβάνουν τα likes, shares, comments και άλλες δραστηριότητες που υποδεικνύουν ενδιαφέρον και συμμετοχή του κοινού σας στα κοινωνικά μέσα.
#100. Αλληλεπίδραση από Facebook.
Τα signals του Facebook περιλαμβάνει likes, comments, κοινοποιήσεις και γενικά τη δραστηριότητα που γίνεται γύρω από το περιεχόμενο σας στην πλατφόρμα. Οι χρήστες που αλληλοεπιδρούν ενεργά με το περιεχόμενό σας στο Facebook δείχνουν ενδιαφέρον και αυξάνουν την ορατότητα σας στην πλατφόρμα.
#101. Tweets και αλληλεπιδράσεις από Twitter.
Τα tweets, retweets, αναφορές και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης στο Twitter αποτελούν σήματα κοινωνικής δραστηριότητας και ενδεικτικά της απήχησης του περιεχομένου σας στην πλατφόρμα. Η ενεργή παρουσία στο Twitter συμβάλλει στην αύξηση της ορατότητας και της επιρροής σας.
#102. Αλληλεπίδραση και κοινοποιήσεις στο LinkedIn.
Η κοινοποίηση, likes, comments και αναρτήσεις στο LinkedIn εν δεικνύουν την επαγγελματική σας παρουσία και τη συμμετοχή σας σε επαγγελματικά δίκτυα. Η ενεργή δραστηριότητα στο LinkedIn βοηθάει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της αναγνώρισης σας στον επαγγελματικό χώρο.
#103. Κοινοποιήσεις από το Pinterest.
Οι κοινοποιήσεις, αποθηκεύσεις (pins), likes και σχόλια στο Pinterest αντιπροσωπεύουν την αναγνώριση και τη δημοτικότητα του περιεχομένου σας στην πλατφόρμα. Η ενεργή συμμετοχή στο Pinterest βοηθάει στην αύξηση της ορατότητας και της αναγνωρισιμότητας σας στην κοινότητα του Pinterest.
#104. YouTube
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα βίντεο YouTube λαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση στα αποτελέσματα αναζήτησης (πιθανώς επειδή η Google το κατέχει). 
#105. Χρήση Hashtags (Hashtag Usage)
Η χρήση σωστών hashtags στις αναρτήσεις σας στα κοινωνικά δίκτυα βοηθάει στην αυξημένη ορατότητα του περιεχομένου σας σε σχετικές αναζητήσεις και σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης.
#106. Πληρότητα Προφίλ (Profile Completeness)
Η πληρότητα του προφίλ σας στα κοινωνικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένης της φωτογραφίας προφίλ, των πληροφοριών εταιρείας και των συνδέσμων προς την ιστοσελίδα σας, βοηθά στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και της ορατότητας στις μηχανές αναζήτησης.
#107. Συνεχής Δραστηριότητα (Consistent Activity)
Η τακτική και συνεχής δραστηριότητα στα κοινωνικά δίκτυα, όπως η καθημερινή ανάρτηση, η αλληλεπίδραση με τους followers και η συμμετοχή σε συζητήσεις, ενισχύει την αλγόριθμο κοινωνικών σημάτων και επηρεάζει θετικά το SEO.
#108. Ενεργή Συμμετοχή σε Ομάδες και Κοινότητες (Active Participation in Groups/Communities)
Η συμμετοχή σε ομάδες και κοινότητες στα κοινωνικά δίκτυα, όπου μπορείτε να μοιράζεστε περιεχόμενο και να συζητάτε με άλλα μέλη, βοηθάει στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης και της ορατότητας του περιεχομένου σας.
#109. Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο (Educational Content)
Η δημοσίευση εκπαιδευτικού περιεχομένου όπως οδηγοί, βίντεο μαθημάτων ή παρουσιάσεις στα κοινωνικά δίκτυα ενισχύει την εκπαιδευτική σας αξιοπιστία και μπορεί να προσελκύσει περισσότερους χρήστες και ενδιαφερόμενους.

Brand Signals

 

 

#110. Αξιοπιστία των Λογαριασμών Κοινωνικών Μέσων
Ένας λογαριασμός κοινωνικών μέσων με 10.000 ακόλουθους και 2 αναρτήσεις πιθανώς ερμηνεύεται πολύ διαφορετικά από έναν άλλο λογαριασμό με 10.000 ακόλουθους και πολλές αλληλεπιδράσεις. Στην πραγματικότητα, η Google κατέθεσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον προσδιορισμό του αν οι λογαριασμοί κοινωνικών μέσων ήταν πραγματικοί ή ψεύτικοι. Η αξιοπιστία των λογαριασμών κοινωνικών μέσων επηρεάζει το SEO καθώς έχει σημαντική συνέπεια στην απήχηση και την αλληλεπίδραση των χρηστών.
#111. Αναζητήσεις Brand + Λέξης-κλειδί
Οι αναζητήσεις που περιλαμβάνουν το όνομα της μάρκας σας σε συνδυασμό με μια συγκεκριμένη λέξη-κλειδί μπορούν να επηρεάσουν θετικά την κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google. Αυτό συμβαίνει επειδή η Google πιθανότατα θεωρεί ότι οι χρήστες που κάνουν αυτές τις αναζητήσεις είναι ενδιαφερόμενοι συγκεκριμένα για τη σελίδα σας και επομένως, παρέχει ώθηση στην κατάταξή της.
#112. Τοποθεσία Brick and Mortar
Η έννοια " Brick and Mortar" αναφέρεται στις φυσικές επιχειρήσεις που διαθέτουν φυσικά καταστήματα ή γραφεία. Η Google μπορεί να χρησιμοποιεί δεδομένα τοποθεσίας αυτών των επιχειρήσεων για να αναγνωρίσει αν ένας ιστότοπος ανήκει σε μια μεγάλη μάρκα.
#113. Επίσημη Σελίδα Εταιρείας στο Linkedin
Η επίσημη σελίδα εταιρείας στο LinkedIn αντιπροσωπεύει την παρουσίαση της επιχείρησής σας στο κοινωνικό δίκτυο LinkedIn. Αυτή η σελίδα περιλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες για την επιχείρησή σας, όπως τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που προσφέρετε, τις επαγγελματικές δραστηριότητες και τα στοιχεία επικοινωνίας. Η παρουσίαση αυτή ενισχύει την online παρουσία της επιχείρησής σας και διευκολύνει την επικοινωνία με δυνητικούς πελάτες και επαγγελματίες.
 

Τεχνικοί Παράγοντες

 

 

#114. Καλογραμμένος και καθαρός κώδικας HTML.
Ο καθαρός κώδικας HTML αναφέρεται στην ποιότητα του κώδικα της ιστοσελίδας. Ένας καλογραμμένος και καθαρός κώδικας είναι ευανάγνωστος, διαχειρίσιμος και συμβάλλει στη σωστή ερμηνεία της ιστοσελίδας από τις μηχανές αναζήτησης. Αυτό μπορεί να έχει θετική επίδραση στο SEO. Η χρήση HTML 5 επιτρέπει την αξιοποίηση προηγμένων δυνατοτήτων και τεχνικών που βελτιώνουν την απόδοση της ιστοσελίδας και ενισχύουν τη συμβατότητά της με σύγχρονους browsers.
#115. Schema Markup. Χρήση δομημένων δεδομένων για καλύτερη αναγνώριση από τις μηχανές αναζήτησης.
Το schema markup είναι ένας τρόπος να δομήσετε τα δεδομένα στην ιστοσελίδα σας με χρήση ετικετών ή tags που βοηθούν τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν το περιεχόμενο. Το schema markup βελτιώνει την αναγνωσιμότητα από τις μηχανές αναζήτησης και μπορεί να οδηγήσει σε πλουσιότερα snippets στα αποτελέσματα αναζητήσεων.
#116. Αποφυγή διπλότυπου περιεχομένου με χρήση canonical tags.
Τα canonical tags χρησιμοποιούνται για να δείξετε στις μηχανές αναζήτησης την κύρια σελίδα μιας ομάδας σελίδων που έχουν παρόμοιο περιεχόμενο. Αυτό βοηθά στην αποφυγή διπλότυπου περιεχομένου και στην εστίαση της αξιολόγησης SEO στην κύρια σελίδα, ενώ ταυτόχρονα διατηρείτε τις άλλες σελίδες ως εναλλακτικές εκδόσεις για συγκεκριμένα κοινό.
#117. Χρήση λέξεων-κλειδιών στο alt text των εικόνων.
Η προσθήκη λέξεων-κλειδιών στο alt text των εικόνων βοηθάει τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν το περιεχόμενο των εικόνων και να βελτιώσουν την κατάταξη της ιστοσελίδας σας.
#118. Χρήση hreflang tags για πολυγλωσσικό περιεχόμενο.
Η χρήση των hreflang tags επιτρέπει στις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν τις διαφορετικές εκδόσεις γλώσσας του ίδιου περιεχομένου σε πολυγλωσσικές ιστοσελίδες, βοηθώντας στη σωστή κατεύθυνση των χρηστών προς τη σωστή γλώσσα.
#119. Χρήση συμπίεσης για ταχύτερη φόρτωση εικόνων.
Η συμπίεση των εικόνων μειώνει το μέγεθος των αρχείων εικόνων χωρίς σημαντική μείωση της ποιότητας, βελτιώνοντας έτσι τον χρόνο φόρτωσης της ιστοσελίδας και τη γενική της απόδοση.
#120. Ευκολία πλοήγησης στην ιστοσελίδα.
Η απλότητα και η ευχρηστία της διάταξης και της δομής της ιστοσελίδας, που επιτρέπει στους χρήστες να περιηγούνται εύκολα και να βρίσκουν γρήγορα τις πληροφορίες που αναζητούν είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας.
#121. Συμβατότητα με Διαφορετικούς Browsers 
Η ικανότητα μιας ιστοσελίδας να λειτουργεί σωστά και να παρουσιάζεται σωστά σε διάφορους περιηγητές (browsers) όπως το Google Chrome, το Mozilla Firefox, το Safari και το Microsoft Edge είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Η συμβατότητα είναι σημαντική για να εξασφαλίζεται ότι οι επισκέπτες με διαφορετικούς browsers θα έχουν την ίδια θετική εμπειρία πλοήγησης.
#122. Δομή και Οργάνωση Ιστοσελίδας
Η συστηματική οργάνωση των περιεχομένων, των σελίδων και των ενοτήτων της ιστοσελίδας, προκειμένου να είναι κατανοητή και εύκολα προσβάσιμη από τους χρήστες. Η καλή δομή επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίζουν γρήγορα τις πληροφορίες που χρειάζονται και συμβάλλει στην ενίσχυση της απόδοσης της ιστοσελίδας.
#123. Τοποθεσία Server
Η τοποθεσία του server επηρεάζει την κατάταξη της ιστοσελίδας σας σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.
#124. Διαχείριση Σφαλμάτων (Error Handling)
Η επισκευή σφαλμάτων στην ιστοσελίδα όπως τα κακότεχνα links (broken links) και οι σελίδες 404, συμβάλλει στην βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών και την SEO απόδοση.
#125. Ανάλυση και βελτιστοποίηση του χρόνου φόρτωσης (Load Time Optimization)
Η ανάλυση και βελτιστοποίηση του χρόνου φόρτωσης των σελίδων είναι κρίσιμη για την εμπειρία του χρήστη. Παράγοντες όπως η ελαχιστοποίηση των HTTP requests, η βελτιστοποίηση των εικόνων και η χρήση browser caching μπορούν να βελτιώσουν τον χρόνο φόρτωσης.
#126. Ενσωμάτωση Κεντρικών Λέξεων-Κλειδιών (Keyword Cannibalization)
Η αποφυγή κεντρικών λέξεων-κλειδιών που ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε διάφορες σελίδες της ιστοσελίδας μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της σελίδας σας. Η βέλτιστη χρήση των λέξεων κλειδιών σε μοναδικές σελίδες μπορεί να βελτιώσει την κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης.
#127. Βελτιστοποίηση Ετικετών Αναζήτησης (Meta Tags Optimization)
Η βελτιστοποίηση των meta tags (όπως title tags και meta descriptions) με στόχο την έλξη των χρηστών και τη βελτίωση του click-through rate (CTR) στα αποτελέσματα αναζήτησης βελτιώνει την κατάταξή σας.
#128. Δομή URL (URL Structure): Η διαχείριση μιας καθαρής και δομημένης δομής URL μπορεί να βελτιώσει την κατανόηση των περιεχομένων από τις μηχανές αναζήτησης. Η χρήση συντομεύσεων, λέξεων-κλειδιών και αποφυγή παρεμβολών μπορεί να είναι χρήσιμη σε αυτή τη διαδικασία.
#129. Επιστροφή Κωδικοποίησης Κεφαλίδας (Header Response)
Η κατάσταση επιστροφής της κεφαλίδας (header response) της ιστοσελίδας (όπως οι κωδικοποιήσεις κατάστασης HTTP) μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα φόρτωσης και τις αναζητήσεις της κατάταξη.
 

Χρηστικότητα Ιστοσελίδας

 

 

#130. Ευχάριστη και λειτουργική πλοήγηση.
Η ευχρηστία αναφέρεται στην εύκολη και αποτελεσματική χρήση της ιστοσελίδας από τους χρήστες. Περιλαμβάνει σωστή οργάνωση του περιεχομένου, καλό σχεδιασμό χρηστικής διεπαφής (UI), εύκολη πλοήγηση και γενικά ένα περιβάλλον που είναι ευχάριστο για τους χρήστες.
#131. Στοιχεία που ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση με τους χρήστες.
Η διαδραστικότητα περιλαμβάνει στοιχεία όπως φόρμες, κουμπιά, sliders, ή άλλα στοιχεία που ενθαρρύνουν τους χρήστες να αλληλοεπιδρούν με την ιστοσελίδα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει επίσης σχόλια, κοινοποιήσεις κοινωνικών δικτύων, αναδυόμενα παράθυρα κ.λπ.
#132. Ιστοσελίδα προσβάσιμη για άτομα με αναπηρίες.
Η προσβασιμότητα αφορά την ικανότητα όλων των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων αυτών με αναπηρίες, να χρησιμοποιούν και να κατανοούν την ιστοσελίδα. Αυτό περιλαμβάνει χρήση κατάλληλων σημάνσεων (όπως alt texts για εικόνες), σωστή δομή HTML για αναγνώσιμα περιεχόμενα, και γενικά την τήρηση των προτύπων προσβασιμότητας που ορίζουν οι κανονισμοί και οι κατευθυντήριες γραμμές.
 

Mobile SEO

 

 

#133. Mobile-First Indexing. Ιστοσελίδες βελτιστοποιημένες για κινητές συσκευές έχουν πλεονέκτημα.
Το Mobile-First Indexing είναι η πρακτική όπου οι μηχανές αναζήτησης δίνουν προτεραιότητα στην αξιολόγηση και κατάταξη ιστοσελίδων με βάση την έκδοση τους για κινητές συσκευές. Αυτό σημαίνει ότι η βελτιστοποίηση για κινητά είναι κρίσιμη για το SEO, καθώς οι ιστοσελίδες που προσφέρουν καλή εμπειρία χρήστη σε κινητές συσκευές τείνουν να έχουν καλύτερη κατάταξη στα αποτελέσματα αναζητήσεων.
#134. Responsive Design. Σχεδιασμός που προσαρμόζεται σε όλες τις συσκευές.
Το Responsive Design αναφέρεται σε σχεδιαστική τεχνική που επιτρέπει σε μια ιστοσελίδα να προσαρμόζεται αυτόματα και να φαίνεται καλά σε όλες τις συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα, tablet και desktop υπολογιστές. Αυτό βοηθά στην παροχή συνεπούς και χρήσιμης εμπειρίας χρήστη, ανεξαρτήτως της συσκευής που χρησιμοποιεί ο επισκέπτης, βελτιώνοντας την προσβασιμότητα και την κατάταξη της ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης.
#135. Υψηλή αξιολόγηση από το εργαλείο Mobile-Friendly της Google.
Η υψηλή αξιολόγηση από το εργαλείο Mobile-Friendly της Google δείχνει ότι η ιστοσελίδα σας είναι σχεδιασμένη και προσαρμοσμένη για κινητές συσκευές. Αυτό είναι κρίσιμο για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας των χρηστών που επισκέπτονται την ιστοσελίδα σας μέσω κινητού τηλεφώνου ή tablet.
#136. AMP (Accelerated Mobile Pages). Χρήση AMP για ταχύτερη φόρτωση σελίδων σε κινητές συσκευές.
Η τεχνολογία AMP (Accelerated Mobile Pages) επιταχύνει τη φόρτωση των σελίδων στις κινητές συσκευές. Η χρήση AMP επιτρέπει τη δημιουργία ελαφρών και γρήγορων σελίδων που φορτώνουν άμεσα, βελτιώνοντας έτσι την εμπειρία χρήστη και μειώνοντας τον χρόνο αναμονής.
#137. Ταχύτητα φόρτωσης σε κινητές συσκευές.
Η ταχύτητα επηρεάζει την εμπειρία του χρήστη και την απόδοση της ιστοσελίδας στις αναζητήσεις Google, καθώς η Google δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ταχύτητα φόρτωσης για τις κινητές αναζητήσεις.
 

On-Site Webspam Factors 

 

 

#138. Ποινή Panda
Ιστότοπο με χαμηλής ποιότητας περιεχόμενο (ιδιαίτερα content farms) είναι λιγότερο ορατοί στις αναζητήσεις μετά από ποινή Panda. Η ποινή Panda αποτελεί μέρος του αλγορίθμου αξιολόγησης της Google που επικεντρώνεται στην ποιότητα του περιεχομένου των ιστοσελίδων. Ειδικότερα, αφορά στην αναγνώριση και την τιμωρία των ιστοτόπων που παράγουν χαμηλής ποιότητας περιεχόμενο, όπως τα content farms ή άλλους τύπους περιεχομένου που δεν προσφέρουν αξία στους χρήστες.
#139. Ανακατευθύνσεις
Κρυφές ανακατευθύνσεις είναι ένα μεγάλο όχι. Αν πιαστείτε, μπορεί να οδηγήσει σε ποινή ή ακόμα και σε αφαίρεση από την κατάταξη.
#140. Αναδυόμενα Παράθυρα ή "Αποσπαστικές Διαφημίσεις"
Το επίσημο Έγγραφο Κατευθυντήριων Γραμμών Αξιολογητών της Google αναφέρει ότι τα αναδυόμενα παράθυρα και οι αποσπαστικές διαφημίσεις είναι ένδειξη χαμηλής ποιότητας ιστοτόπου.
#141. Διεύθυνση IP Σημαδεμένη ως Spam
Αν η IP διεύθυνση του διακομιστή σας είναι σημαδεμένη ως spam, μπορεί να επηρεάσει όλους τους ιστότοπους στον διακομιστή.
#142. Spam Meta Tag
Η υπερβολική χρήση λέξεων-κλειδιών μπορεί να συμβεί και στις μετα-ετικέτες. Αν η Google πιστεύει ότι προσθέτετε λέξεις-κλειδιά στις ετικέτες τίτλου και περιγραφής για να εκμεταλλευτείτε τον αλγόριθμο, μπορεί να επιβάλει ποινή στον ιστότοπό σας.
#143. Περιεχόμενο Απειλητικό ή Πορνογραφικό (Malicious or Pornographic Content)
Η παρουσία περιεχομένου που θεωρείται απειλητικό ή πορνογραφικό μπορεί να οδηγήσει σε άμεση αφαίρεση από την κατάταξη των μηχανών αναζήτησης.
#144. Περιεχόμενο Που Προωθεί Παράνομες Δραστηριότητες (Illegal Activities)
Η παρουσία περιεχομένου που προωθεί παράνομες δραστηριότητες, όπως πειρατεία λογισμικού ή παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, μπορεί να οδηγήσει σε ποινή από τις μηχανές αναζήτησης.
#145. Παραπλανητικό Ή Αδύναμο Περιεχόμενο (Deceptive or Thin Content)
Η παρουσία αδύναμου ή παραπλανητικού περιεχομένου που δεν προσφέρει πραγματική αξία στους χρήστες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση.
#146. Υπερβολική Χρήση Anchor Text Over-Optimization
Η υπερβολική χρήση anchor text που περιέχουν λέξεις-κλειδιά μπορεί να θεωρηθεί ως απάτη και να οδηγήσει σε ποινή από τις μηχανές αναζήτησης.
 

Off-Site Webspam Factors 

 

 

#147. Google Sandbox
Νέοι ιστότοποι που αποκτούν ξαφνική εισροή συνδέσμων μερικές φορές τοποθετούνται στο Google Sandbox, που περιορίζει προσωρινά την ορατότητα στην αναζήτηση.
#148. Πώληση Συνδέσμων
Αν πιαστείτε να πουλάτε συνδέσμους, μπορεί να βλάψει την ορατότητά σας στην αναζήτηση.
#149. Σύνδεσμοι από Widgets
Η Google δεν βλέπει με καλό μάτι τους συνδέσμους που δημιουργούνται αυτόματα όταν ένας χρήστης ενσωματώνει ένα widget στον ιστότοπό του.
#150. Ποινή Penguin
Ιστότοποι που επλήγησαν από το Google Penguin είναι σημαντικά λιγότερο ορατοί στην αναζήτηση. Αν και τώρα, το Penguin επικεντρώνεται περισσότερο στο φιλτράρισμα κακών συνδέσμων παρά στην επιβολή ποινών σε ολόκληρους ιστότοπους.
#151. Διαφημίσεις Interstitial. 
Η Google μπορεί να επιβάλλει ποινές σε ιστότοπους που προβάλλουν διαφημίσεις πλήρους οθόνης στους κινητούς χρήστες, καθώς αυτές οι διαφημίσεις διαταράσσουν την εμπειρία χρήστη και εμποδίζουν την πρόσβαση στο περιεχόμενο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κατάταξη του ιστότοπου στα αποτελέσματα αναζήτησης.
#152. Υπερβολική Βελτιστοποίηση Ιστοτόπου
Η Google επιβάλλει ποινές σε ιστότοπους που κάνουν υπερβολική χρήση λέξεων-κλειδιών, ετικετών κεφαλίδας και λέξεων-κλειδιών, επειδή αυτές οι πρακτικές θεωρούνται spam και επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του περιεχομένου.
#153. Doorway page
Η Google επιθυμεί οι σελίδες που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης να είναι αυτές που τελικά βλέπουν οι χρήστες. Αν η σελίδα ανακατευθύνει τους χρήστες σε άλλη σελίδα, θεωρείται " doorway page", κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κατάταξη. Η Google θεωρεί αυτές τις πρακτικές παραπλανητικές και επιβάλλει ποινές σε ιστότοπους που τις χρησιμοποιούν.
#154. Fred
Ένα ψευδώνυμο που δόθηκε σε μια σειρά από ενημερώσεις της Google που ξεκίνησαν το 2017. Σύμφωνα με το Search Engine Land, ο Fred "στοχεύει ιστότοπους χαμηλής αξίας που βάζουν τα έσοδα πάνω από την εξυπηρέτηση των χρηστών τους."
#155. Ιστότοποι Συνεργατών
Δεν είναι μυστικό ότι η Google δεν είναι μεγάλος φαν των συνεργατών. Πολλοί πιστεύουν ότι οι ιστότοποι που κερδίζουν χρήματα μέσω προγραμμάτων συνεργατών ελέγχονται πιο αυστηρά από τη Google.
#156. Αυτοματοποιημένο Περιεχόμενο
Η Google έχει έντονη αντίθεση στο αυτοματοποιημένο περιεχόμενο. Αν υποψιάζεται ότι ο ιστότοπός σας παράγει αυτόματα περιεχόμενο χωρίς αξία ή χρήσιμο περιεχόμενο για τους χρήστες, μπορεί να επιβάλει ποινές όπως αποκλεισμό από την κατάταξη αναζητήσεων.
 

Backlinks 

 

 

#157. Ποιότητα και αξιοπιστία των εισερχόμενων συνδέσμων.
Οι αξιόπιστοι και αυθεντικοί σύνδεσμοι συνήθως βοηθούν στην αύξηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της ιστοσελίδας στα μάτια των μηχανών αναζήτησης.
#158. Ποικιλία και ποσότητα εισερχόμενων συνδέσμων από διαφορετικά domains.
Η ποικιλία και η ποσότητα των διαφορετικών τομέων που παραπέμπουν στην ιστοσελίδα σας μπορούν να ενισχύσουν την αξιοπιστία και την αναγνωρισιμότητα της.
#159. Anchor Text Συνδέσμων. Κείμενο των συνδέσμων που περιλαμβάνει λέξεις-κλειδιά.
Είναι το κείμενο που χρησιμοποιείται ως σύνδεσμος σε μια ιστοσελίδα και περιέχει λέξεις-κλειδιά. Τα καλά επιλεγμένα anchor text μπορούν να βελτιώσουν το SEO της ιστοσελίδας, καθώς βοηθούν τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν το θέμα της σελίδας σας.
#160. Συμβολή Social Media στο Link Building. Backlinks από κοινωνικά δίκτυα.
Η ενεργή παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερους συνδέσμους προς την ιστοσελίδα σας, ενισχύοντας την αξιοπιστία και τον αναγνωρισμένο ρόλο της στο διαδίκτυο.
#161. Ισορροπία μεταξύ NoFollow και DoFollow συνδέσμων.
Είναι η ετικέτα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αποδοχή ή την απόρριψη του link juice από μια σελίδα πηγής σε μια σελίδα προορισμού. Οι DoFollow σύνδεσμοι μεταφέρουν την αξία SEO, ενώ οι NoFollow σύνδεσμοι την αποκλείουν. Η ισορροπία ανάμεσα στους δύο τύπους συνδέσμων είναι σημαντική για τη φυσικότητα και την αποφυγή κυρώσεων από τις μηχανές αναζήτησης.
#162. Φυσική εμφάνιση των εισερχόμενων συνδέσμων.
Αυτό σημαίνει ότι οι σύνδεσμοι προέρχονται από φυσικές διαδικασίες, όπως το ενδιαφέρον άλλων χρηστών για το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, και όχι από τεχνητές ή μη φυσικές πρακτικές που έχουν ως στόχο την αύξηση της αξίας της ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης.
#163. Εισερχόμενοι σύνδεσμοι από σελίδες που είναι σχετικές με το περιεχόμενο του site.
Αφορά στους εισερχόμενους συνδέσμους προς μια ιστοσελίδα που προέρχονται από άλλες ιστοσελίδες που έχουν σχετικό περιεχόμενο ή θεματολογία. Αυτοί οι σύνδεσμοι θεωρούνται πιο αξιόπιστοι και ενισχύουν την αξιοπιστία και την αυθεντικότητα της ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης.
#164. Αριθμός Συνδέσμων από Διαφορετικές C-Class IPs
Οι σύνδεσμοι από διαφορετικές IP διευθύνσεις υποδηλώνουν ένα ευρύτερο φάσμα ιστοσελίδων που συνδέονται με εσάς, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στις κατατάξεις.
#165. Σύνδεσμοι από .edu ή .gov Domains
Το TLD δεν αποτελεί παράγοντα στη σημασία μιας ιστοσελίδας. Η Google έχει πει ότι "αγνοεί" πολλούς Edu συνδέσμους. Ωστόσο, αυτό δεν σταματά τους SEO Specialists από το να πιστεύουν ότι υπάρχει ένα ειδικό μέρος στον αλγόριθμο για .gov και .edu TLDs. Οι σύνδεσμοι από domains με κατάληξη .edu ή .gov έχουν πολύ συχνά θεωρηθεί ότι φέρνουν σημαντικότερη αξία για την SEO, καθώς τα αναφερόμενα αυτά domains συνδέονται με περιεχόμενο που προέρχεται από εκπαιδευτικά ιδρύματα ή κυβερνητικές αρχές, τα οποία συνήθως θεωρούνται αξιόπιστα και αυθεντικά. Αυτό σημαίνει ότι η Google δεν δίνει αυτόματα προτεραιότητα σε συνδέσμους από .edu ή .gov domains λόγω του TLD τους.
#166. Σύνδεσμοι από Ανταγωνιστές.
Οι σύνδεσμοι από άλλες σελίδες που κατατάσσονται στην ίδια SERP μπορεί να είναι πιο πολύτιμοι για την κατάταξη μιας σελίδας για αυτήν τη συγκεκριμένη λέξη-κλειδί (λόγω του γεγονότος ότι είναι πολύ σχετικές σελίδες).
#167. Σύνδεσμοι από κακή ποιότητα site
Οι σύνδεσμοι από μη ποιοτικά site μπορεί να βλάψουν την ιστοσελίδα σας.
#168. Σύνδεσμοι από Διαφημίσεις
Σύμφωνα με την Google, οι σύνδεσμοι από διαφημίσεις πρέπει να είναι nofollowed ή να χρησιμοποιούν το χαρακτηριστικό rel=sponsored. Ωστόσο, είναι πιθανό η Google να μπορεί να εντοπίσει και να φιλτράρει τους ακολούθους συνδέσμους από διαφημίσεις.
#169. Σύνδεσμοι από Διαφημίσεις
Σύμφωνα με την Google, οι σύνδεσμοι από διαφημίσεις πρέπει να είναι nofollowed ή να χρησιμοποιούν το χαρακτηριστικό rel=sponsored. Ωστόσο, είναι πιθανό η Google να μπορεί να εντοπίσει και να φιλτράρει τους ακολούθους συνδέσμους από διαφημίσεις.
#170. Ετικέτες “Sponsored” ή “UGC”
Οι σύνδεσμοι με την ετικέτα “rel=sponsored” ή “rel=UGC” αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους κανονικούς “followed” ή rel=nofollow συνδέσμους.
#171. Υπερβολικές 301 Ανακατευθύνσεις σε Σελίδα
Οι σύνδεσμοι που προέρχονται από 301 ανακατευθύνσεις μειώνουν λίγο το PageRank.
#172. Σύνδεσμος ως Πηγή στο Wikipedia
Παρόλο που οι σύνδεσμοι είναι nofollow, πολλοί πιστεύουν ότι η απόκτηση συνδέσμου από τη Wikipedia δίνει λίγη επιπλέον εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στα μάτια των μηχανών αναζήτησης. 
 

Τεχνική Δομή Ιστοσελίδας

 

 

#173. Οργανωμένη εσωτερική δομή συνδέσμων.
Μια καλά σχεδιασμένη εσωτερική δομή συνδέσμων βελτιώνει την καταλογοποίηση των σελίδων από τις μηχανές αναζήτησης και τη ροή της αξίας SEO σε όλο τον ιστότοπο.
#174. Βελτιστοποίηση Crawl Budget
Πρόκειται για την αποτελεσματική διαχείριση του crawl budget από τις μηχανές αναζήτησης. Το crawl budget είναι ο αριθμός των σελίδων που μια μηχανή αναζήτησης είναι πρόθυμη να καταναλώσει κατά την ανάκτηση των δεδομένων από έναν ιστότοπο. Η βελτιστοποίηση του crawl budget περιλαμβάνει την αποφυγή ανεπιθύμητων σελίδων, την καλή δομή των συνδέσμων και τη χρήση κανονικών τεχνικών SEO για την ελαχιστοποίηση των πόρων που καταναλώνει η μηχανή αναζήτησης.
#175. Χρήση Αποκρυμμένων Συνδέσμων (Hidden Links)
Η αποφυγή χρήσης κρυφών συνδέσμων, οι οποίοι μπορούν να θεωρηθούν πρακτικές παραπλάνησης, προστατεύει την αξιοπιστία του ιστοτόπου σας
#176. Αποκρύπτοντας Ευαίσθητες Πληροφορίες (Sensitive Information Handling)
Η αποφυγή αποκάλυψης ευαίσθητων πληροφοριών, όπως προσωπικά δεδομένα, μέσω του ιστοτόπου βελτιώνει την ασφάλεια
 

Αναλυτικά Δεδομένα

 

 

#177. Παρακολούθηση και ανάλυση δεδομένων μέσω Google Analytics.
Η εφαρμογή του Google Analytics για την παρακολούθηση και ανάλυση των δεδομένων επισκεπτών στην ιστοσελίδα. Παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για τις επιδόσεις της ιστοσελίδας, τη συμπεριφορά των χρηστών και άλλα στατιστικά στοιχεία.
#178. Χρήση Search Console για αναγνώριση και επίλυση προβλημάτων.
Η χρήση της Google Search Console για τη διαχείριση και τη βελτιστοποίηση της παρουσίας της ιστοσελίδας στην αναζήτηση της Google. Παρέχει εργαλεία για την αναγνώριση προβλημάτων όπως σφάλματα ευρετηρίασης, αναλύσεις επιδόσεων στις αναζητήσεις και πληροφορίες για την εμφάνιση στα αποτελέσματα αναζητήσεων. Παρέχουν δεδομένα για βελτιώσεις SEO. Τα Google Analytics και Search Console παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την απόδοση της ιστοσελίδας και την απόδοση SEO, όπως την επίδοση κίνησης, τη συμπεριφορά των χρηστών και τις λέξεις-κλειδιά που φέρνουν επισκέψεις.
 

SEO για Εικόνες

 

 

#179. Βελτιστοποίηση Alt Text. Χρήση περιγραφικών και σχετικών alt text.
Η χρήση περιγραφικών και σχετικών κειμένων στο πεδίο "alt text" των εικόνων, το οποίο βοηθάει στην περιγραφή της εικόνας για χρήστες με περιορισμένη όραση και για μηχανές αναζήτησης.
#180. Συμπίεση εικόνων για ταχύτερη φόρτωση.
Η συμπίεση των εικόνων για τη μείωση του μεγέθους τους, προκειμένου να επιταχυνθεί η φόρτωση της ιστοσελίδας. Η ταχύτητα φόρτωσης επηρεάζει την εμπειρία των χρηστών και την αξιολόγηση της ιστοσελίδας από μηχανές αναζήτησης.
#181. Χρήση περιγραφικών τίτλων για τις εικόνες.
Η χρήση περιγραφικών τίτλων για τις εικόνες, που περιγράφουν ακριβώς το περιεχόμενο της κάθε εικόνας. Οι περιγραφικοί τίτλοι βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του περιεχομένου από τους χρήστες και τις μηχανές αναζήτησης.
 

SEO για Βίντεο

 

 

#182. Χρήση Βίντεο στη Σελίδα.
Η ενσωμάτωση σχετικών βίντεο στην ιστοσελίδα προσφέρει πλούσιο περιεχόμενο που μπορεί να ενδιαφέρει τους χρήστες. Τα βίντεο μπορούν να βελτιώσουν την αναζήτηση της σελίδας και να αυξήσουν τον χρόνο παραμονής των χρηστών.
#183. Χρήση λέξεων-κλειδιών στους τίτλους και τις περιγραφές βίντεο.
Η χρήση λέξεων-κλειδιών στους τίτλους και τις περιγραφές των βίντεο βοηθάει στην καλύτερη αναζήτηση των βίντεο στις μηχανές αναζήτησης. Επίσης, βοηθάει τους χρήστες να κατανοήσουν το περιεχόμενο του βίντεο πριν κάνουν κλικ για να το δουν.
 

Κατάταξη για E-commerce

 

 

#184. Καλή οργάνωση κατηγοριών και προϊόντων.
Η καλή οργάνωση κατηγοριών και προϊόντων σημαίνει ότι η ιστοσελίδα σας είναι δομημένη με ένα σαφές σύστημα κατηγοριών και υποκατηγοριών. Αυτό διευκολύνει τους χρήστες να περιηγηθούν στην ιστοσελίδα, να βρουν γρήγορα τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν και να βελτιώσετε την αναζήτηση στους browsers.
#185. Λεπτομερείς και περιγραφικές πληροφορίες για τα προϊόντα.
Οι λεπτομερείς και περιγραφικές πληροφορίες για τα προϊόντα σας είναι σημαντικές για τους χρήστες που ψάχνουν να αγοράσουν. Οι καλές περιγραφές προϊόντων περιλαμβάνουν τα χαρακτηριστικά, τα οφέλη και τις εφαρμογές του προϊόντος, βοηθώντας τους χρήστες να κατανοήσουν αντικειμενικά το προϊόν.
#186. Χρήση αξιολογήσεων και κριτικών από χρήστες.
Η χρήση αξιολογήσεων και κριτικών από χρήστες βοηθά στην αύξηση της εμπιστοσύνης των πελατών. Οι πελάτες αναζητούν αξιοπιστία και απόψεις άλλων χρηστών για τα προϊόντα προτού κάνουν αγορές.
 

Άλλοι Παράγοντες SEO

 

 

#187. Συνεχής Βελτιστοποίηση: Συνεχής παρακολούθηση και βελτιστοποίηση του SEO για διατήρηση της κατάταξης.
Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την αναγνώριση αδυναμιών και των ευκαιριών βελτίωσης, την προσαρμογή στις νέες αλλαγές αλγορίθμων των μηχανών αναζήτησης, και την ανταπόκριση στις αλλαγές στις στρατηγικές των ανταγωνιστών.
#188. Περιεχόμενο Βασισμένο σε Πηγές για τη δημιουργία περιεχομένου.
Το περιεχόμενο που βασίζεται σε αξιόπιστες πηγές χρησιμοποιεί πληροφορίες και δεδομένα από επιστημονικές έρευνες, επίσημες αναφορές ή έγκυρα έγγραφα. Αυτό βελτιώνει την αξιοπιστία του περιεχομένου και διασφαλίζει ότι οι επισκέπτες σας λαμβάνουν ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες.
#189. Αναφορές από Ειδησεογραφικούς Ιστότοπους.
Οι αναφορές από ειδησεογραφικούς ιστότοπους είναι σύνδεσμοι που προέρχονται από είδηση ή άρθρα δημοσιευμένα σε γνωστά μέσα ενημέρωσης. Αυτοί οι σύνδεσμοι μπορούν να βελτιώσουν την αξιοπιστία και την αναγνωρισιμότητα της ιστοσελίδας σας, καθώς επίσης να αυξήσουν την επισκεψιμότητα.
#190. Ανάλυση Συνδέσμων. Συνεχής ανάλυση των συνδέσμων για αποφυγή τοξικών συνδέσμων.
Η ανάλυση των συνδέσμων αφορά την παρακολούθηση της ποιότητας και της φύσης των συνδέσμων που δείχνουν προς την ιστοσελίδα σας. Αυτό βοηθάει στην εντοπισμό τυχόν spammy συνδέσμων που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αξιολόγηση της ιστοσελίδας από τις μηχανές αναζήτησης.
#191. Pogosticking 
Το “Pogosticking” είναι όταν ένας χρήστης επιστρέφει στα αποτελέσματα αναζήτησης και κάνει κλικ σε άλλες σελίδες, επειδή δεν βρήκε την απάντηση που ήθελε στην αρχική σελίδα που επισκέφθηκε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πτώση στις κατατάξεις για τις σελίδες από τις οποίες οι χρήστες φεύγουν γρήγορα.
#192. Σελιδοδείκτες Chrome
Γνωρίζουμε ότι η Google συλλέγει δεδομένα χρήσης του προγράμματος περιήγησης Chrome. Οι σελίδες που σημειώνονται ως σελιδοδείκτες στο Chrome μπορεί να λάβουν ώθηση.
#193. Ιστορικό Περιήγησης Χρήστη
Οι ιστότοποι που επισκέπτεστε συχνά μπορούν να εμφανίζονται ψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης όταν κάνετε σχετικές αναζητήσεις.
#194. Ιστορικό Αναζητήσεων Χρήστη
Η αλυσίδα αναζητήσεων επηρεάζει τα αποτελέσματα αναζήτησης για επόμενες αναζητήσεις. Για παράδειγμα, αν αναζητήσετε "κριτικές" και μετά "φρυγανιέρες", η Google πιθανότατα θα δώσει προτεραιότητα σε ιστότοπους με κριτικές για φρυγανιέρες.
#195. Γεωγραφική Στόχευση
Η Google δίνει προτεραιότητα σε ιστότοπους με τοπική διεύθυνση IP και επέκταση domain που σχετίζεται με τη χώρα.
#196. Καταγγελίες DMCA
Η Google "υποβαθμίζει" σελίδες με έγκυρες καταγγελίες DMCA. 
Αυτό σημαίνει ότι αν μια ιστοσελίδα έχει καταγγελθεί για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων βάσει του νόμου DMCA (Digital Millennium Copyright Act) και η καταγγελία είναι έγκυρη, η Google μπορεί να την υποβαθμίσει στα αποτελέσματα αναζήτησης. Αυτό μειώνει την ορατότητα της ιστοσελίδας για τους χρήστες.
#197. Αίτημα Επανεξέτασης
Το αίτημα επανεξέτασης είναι η διαδικασία οπού ένα site ζητά από τη Google να επανεξετάσει για πιθανή ποινή. Μετά την υποβολή του αιτήματος, η Google επανεξετάζει τον ιστότοπο και, αν η διόρθωση είναι επιτυχής, μπορεί να αφαιρέσει την ποινή και να επαναφέρει τον ιστότοπο στα καλά αποτελέσματα αναζητήσεων μέσω του Google Search Console. 
#198. Chrome Bookmarks
Γνωρίζουμε ότι η Google συλλέγει πληροφορίες από τον Chrome browser. Οι σελίδες που γίνονται bookmark στον Chrome παίρνουν ένα σημαντικό προβάδισμα.
#199. Επαναλαμβανόμενο Traffic:
Οι ιστότοποι με επαναλαμβανόμενους επισκέπτες έχουν καλύτερη κατάταξη. 
#200. Link προφίλ με υψηλό ποσοστό χαμηλής ποιότητας Links
Πάρα πολλοί σύνδεσμοι από πηγές που είναι γνωστές για το black hat SEO, όπως blog comments και forum profiles, αποτελεί ένα πολύ ύποπτο σημάδι αλλοίωσης των αποτελεσμάτων αναζήτησης
 

Conclusion

Για να συνοψίσουμε, εδώ είναι οι 8 πιο σημαντικοί παράγοντες κατάταξης της Google το 2024:

  1. Ποιοτικό Περιεχόμενο: Το περιεχόμενο είναι βασιλιάς! Δημιουργήστε ενημερωτικό, ελκυστικό και πολύτιμο περιεχόμενο που αναζητούν οι χρήστες.
  2. Backlinks: Αποκτήστε ποιοτικά backlinks από αξιόπιστους ιστότοπους για να ενισχύσετε την αξιοπιστία σας.
  3. Τεχνικό SEO: Βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπός σας είναι τεχνικά άρτιος, γρήγορος, φιλικός προς κινητά και εύκολος στην ανίχνευση.
  4. Βελτιστοποίηση Λέξεων-Κλειδιών: Χρησιμοποιήστε σχετικές λέξεις-κλειδιά στρατηγικά σε όλο το περιεχόμενό σας.
  5. Εμπειρία Χρήστη (UX): Δώστε προτεραιότητα στην εμπειρία χρήστη κάνοντας τον ιστότοπό σας εύκολο στην πλοήγηση, καθαρό και φιλικό προς τα κινητά.
  6. Σήμανση Schema: Εφαρμόστε σήμανση schema για να βοηθήσετε τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν καλύτερα το περιεχόμενό σας.
  7. Social Media: Ενθαρρύνετε την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη δέσμευση με το περιεχόμενο του ιστοτόπου σας.
  8. Brand: Δημιουργήστε μια ισχυρή φήμη και παρουσία του Brand σας στο διαδίκτυο για να βελτιώσετε τις κατατάξεις στην αναζήτηση.
     

Αυτοί οι παράγοντες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πτυχών της SEO στρατηγικής, από την ποιότητα του περιεχομένου και τις τεχνικές πτυχές της ιστοσελίδας, μέχρι την αλληλεπίδραση των χρηστών και την παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα. Κατανοώντας και εφαρμόζοντας αυτούς τους παράγοντες, μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την κατάταξη της ιστοσελίδας σας στις μηχανές αναζήτησης της Google.

SEO

Σχόλια

    Γράψε σχόλιο

    Είσαι έτοιμος για το επόμενο Βήμα;
    Βρίσκεσαι ένα click μακριά!

    Ενημέρωσέ μας για τις ανάγκες σου
    & θα ετοιμάσουμε ένα εξατομικευμένο
    πλάνο για την επιχείρησή σου.

    Newsletter

    ×